EcoQube radonmätare är en ny, digital radonmätare som ger dig snabba, exakta och pålitliga resultat på bara 10 minuter. Den är enkel att använda och ansluts smidigt till ditt Wi-Fi, så att du kan övervaka radonhalten i realtid via en app.
Varför välja EcoQube?
- Snabb: Få det första mätresultatet inom 10 minuter och en fullständig analys inom 60 minuter.
- Exakt: EcoQube använder patenterad teknik för att ge dig pålitliga resultat.
- Enkel att använda: Anslut EcoQube till ditt Wi-Fi och använd appen för att övervaka radonhalten i realtid.
- Kompakt: EcoQube är lika stor som en handflata och tar minimalt med plats.
- Prisvärd: EcoQube är en prisvärd investering i din hälsa och ditt hem.
EcoQube har vunnit priser för sin innovativa design och effektiva prestanda:
- TIME Magazine: Listad bland de bästa uppfinningarna 2021
- CES 2021 Innovation Awards Honoree
Radon är en osynlig och luktfri gas som kan orsakas av lungcancer. EcoQube radonmätare hjälper dig att upptäcka och åtgärda eventuella radonproblem i ditt hem.
Långvarig exponering för höga radonnivåer kan öka risken för lungcancer. I Sverige orsakar radon cirka 500 fall av lungcancer varje år. Det enda sättet att veta säkert om du har radon i ditt hem är att göra en radonmätning.
I bostäder och i lokaler för allmänna ändamål gäller riktvärdet 200 Bq/m3 som årsmedelvärde för radonhalten. Om du har radonhalter över 200 Bq/m3 i ditt hem, bör du vidta åtgärder för att sänka radonhalten.
Var kommer radonet i våra bostäder ifrån?
Radon finns naturligt i marken och kan tränga in i våra hem på olika sätt:
- Markradon: Den vanligaste källan till radon i bostäder. Radon i marken sugs in i huset genom otätheter i grunden, till exempel springor, sprickor och rörgenomgångar.
- Byggmaterial: Vissa byggmaterial, som blåbetong som användes mellan 1929 och 1975, innehåller radium som sönderfaller till radon. Blåbetong användes flitigt i miljonprogrammet och i både en- och flerfamiljshus. Idag beräknas ca 325 000 bostäder i Sverige innehålla blåbetong.
- Hushållsvatten: Radon kan i vissa fall finnas i dricksvatten och avges i luften när vattnet används, till exempel vid duschning eller diskning.